2023. szeptember 20.
Okosváros

Miért fontos egy településnek az Okosváros applikáció használata?

Author photo
Szaniszló Zoltán
CEO

Városvezetőként gyakran találkozni az önkormányzat működését és a hivatalnokok munkáját illető kritikákkal, pedig ezek jelentős részét hatékonyabb kommunikációval és a település szolgáltatásainak elérhetőbbé tételével könnyen orvosolni lehetne. Az Okosváros applikáció mindkettőben jelentős  segítséget nyújt a városvezetésnek.

A gyorsan városiasodó világban a kommunikáció és a városi élet egyre szorosabban kapcsolódik össze. A városok népessége folyamatosan nő, és ezáltal egyre nagyobb kihívás elé állítja a városi közösségeket és azok irányítóit. Ebben a dinamikus környezetben a hatékony kommunikáció kulcsfontosságú ahhoz, hogy a városok lakói, vállalkozásai és önkormányzatai képesek legyenek egymással megosztani az információkat, gyorsan és hatékonyan megoldani a felmerülő problémákat, és egy élhetőbb, fenntarthatóbb városi környezetet teremteni. Az Okosváros applikáció jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a városvezetők és lakóik közötti kommunikációt, például hibabejelentések, közterületi problémák megoldása esetén, így téve élhetőbbé a városi környezetet.

Az Okosváros app fontos szerepet tölt be a helyi közösség építésében is. Többféle funkció is használható például a városi rendezvények promótálására, hírek, események megosztására, a külön menüpontoktól a push-üzenetekig. Megoszthatóak rajta a helyi önkormányzat médiatartalmai, például a helyi TV és rádió-műsorok, valamint a helyi újság is digitális formában. De a fordított irányú kommunikációt, a lakók véleményének becsatornázását is támogatja helyi konzultációk és kérdőívek formájában.

Az önkormányzati hivatalok működésének leterheltségét, valamint a hatásköri párhuzamosságok miatti hatékonyság-csökkenést is orvosolni lehet az Okosváros app megfelelő funkcióinak a hivatal működésébe történő integrálásával. Ehhez a hivatali dolgozók oktatásával, képzésével járulunk hozzá.

A helyi vállalkozások is profitálnak az okosváros funkciókat tartalmazó applikáció bevezetéséből. Az okos városkártyával, vagy digitális városkártyával a vállalkozók fix kedvezményeket, ingyenes vagy bevezető termékeket kínálhatnak a kerület lakói számára, csak a helyi önkormányzatnál kell regisztrálniuk, hogy részt vehessenek a városkártya programban.

A XXI. században fontos kritérium, hogy minél többféle módon legyen elérhető egy település a lakói számára. A felaprózódott médiatér, a lakók életvitelének sokfélesége, és a home office elterjedése egyaránt a digitalizáció, a praktikusság és a személyre szabottság felé tereli a hivatalos szervekkel történő kapcsolattartást is. Ennek megfelelően az az önkormányzat, aki a lakói kedvében szeretne járni, és egy korszerű, modern imázst szeretne kialakítani magáról, ma olyan eszközökbe fektet, mint az Okosváros applikáció, ami mindezen feltételeknek megfelel.