2023. május 5.
Érintőképernyős megoldások

Duna Terasz - Ingatlan bemutató és értékesítő érintőképernyős alkalmazás

Author photo
Bokor Kristóf
Projekt menedzser

Megbízónk úgy döntött, hogy a még el nem készült ingatlanok bemutatását és megismertetését a jövendőbeli ügyfelekkel már a hivatalos átadásnál korábban szeretné megkezdeni, így gyorsítva fel az értékesítés folyamatát.

A Duna Terasz már nem az első ingatlanos projektünk volt, mégis több kihívással szembesültünk. Ilyen volt többek közt a megcélzott magas grafikai prezentáció, a pontos anyaghasználat bemutatása, a nagy számban elvárt és változatos jellegű vegetáció, valamint a specifikus emberek és járművek megjelenítése. Ráadásul ezt nem csak egy nagyon erős HW-el ellátott PC-n volt szükség futtatni 4K felbontásban, érintőképernyővel, hanem egy iPad Pro készüléken is. A PC-vel kapcsolatban szerencsére sikerült megbeszélni a megbízónkkal, hogy az általunk javasolt konfigurációt szerezzék be, így végül egy akkor erősnek mondható Nvidia Geforce RTX 2080 Super-el szerelt Intel i7 processzoros, 32GB RAM-al és SSD tárhellyel szerelt gép lett a cél HW.

A hatalmas épületkomplexum modelljének megfelelő optimalizálásával (~120M poligonról ~36M poligonra), a megfelelő modellek és növények gondos kiválasztásával és a megjelenítésben alkalmazott praktikáknak (több szintű LOD fázisok, Atlasba foglalt UI elemek, GPU instance materialok, az occlusion culling, valósidejű fényszámítás és tükrözések) köszönhetően végül sikerült elérni az optimális megjelenítést és futásteljesítményt. Végül ez a projekt lett a legszebb megjelenítéssel ellátott lakóingatlan értékesítést támogató szoftverünk. Ugyanezt azonban problémás volt elérni egy még A12 chippel szerelt iPad Pro-ban. Szerencsénkre épp ekkor jelentek meg a már M1-es chippel szerelt eszközök, melyek hatalmas erőforrástöbbletet nyújtottak számunkra. Természetesen itt is szükség volt trükkökre, például az egyes objektumok szelektív aktiválására, Dynamic Quality settings-re, égetett fényekre és további poligon csökkentésre. Egy másik nagy kihívás volt a már meglévő foglaltsági rendszerrel történő összeköttetés, ugyanis az már egy kész MiniCRM nevű szolgáltatáson keresztül működött. Ennek a beállításain kissé módosítani kellett, hogy a számunkra megfelelő formátumú JSON-t kapjuk. Hosszas megbeszélések után ez is megoldódott, így végül láthatóak lettek a valós foglaltsági adatok és a lakás információk is az alkalmazásban.

A projekt szépsége kihívás is volt egyben. Öröm volt látni, ahogy az eszközölt megvalósításoknak köszönhetően az egész projekt kezdte elnyerni végső formáját, valamint folyamatában látni, ahogy a projekt minden egyes elvégzett részfeladattal még inkább életre kelt.

Az átadást követő első napok sem voltak eseménytelenek. Kiderült ugyanis, hogy a nyomtatás funkció a belső hálózat miatt nem működött megfelelően, valamint egy furcsa villogást is tapasztaltak a felhasználók, arról már nem is beszélve, hogy az iPad-en csak monokróm színekben jelentek meg az elemek. Végül nagyon hamar sikerült ezeket az első beüzemelés utáni hibákat is orvosolni, részben a helyszíni ellenőrzésnek, részben távoli asztal elérésnek köszönhetően.

A szoftver végül bőven az épületegyüttes felépülése előtt üzembe állt megbízónk irodájában, az online foglaltsági rendszernek hála pedig folyamatosan követhetőek voltak a pozitív visszajelzések. Végül nagyon hamar szinte minden ingatlant sikerült eladni.