2023. szeptember 14.
Okosváros

Hogyan segíti egy okosváros alkalmazás a város kommunikációját?

Author photo
Szaniszló Zoltán
CEO

A kommunikáció minősége a városvezetés és a lakók között jelentősen hozzájárul a lakosságnak az önkormányzat hatékonyságáról alkotott véleményéhez. Ezért az okosváros fejlesztések egyik fontos eleme a lakók és a városvezetés közötti kommunikáció javítása és hatékonyabbá tétele.

Az okosváros applikációk legnagyobb előnye gyorsaságukban rejlik. Egyetlen push-üzenettel akár több ezer embert lehet értesíteni egy közelgő áramszünetről vagy egy önkormányzati rendezvényről. Az önkormányzatok a meglevő, klasszikus médiafelületeik (rádió, TV, újság) mellé egy modern, a fiatalok által szívesebben használt eszközt kapnak a kezükbe, így szélesebb közönség felé tudják üzeneteiket közvetíteni. A fiatalokat egyéb médiacsatornákon igen nehézkes elérni manapság, ezért is fontos az általuk preferált döntéshozatali folyamatokban való részvétel lehetőségeinek biztosítása a számukra az applikációban, hogy érdemesnek érezzék letölteni az appot, és aktívak maradjanak rajta. Egy település hosszú távú életképessége szempontjából ugyanis a fiatalok bevonása megkerülhetlen. Épp ezért kiemelendő, hogy nem csak a tömegek számára szánt üzenetek közvetítésében hasznos társ az alkalmazás.

A kérdőívek funkció segítségével a lakók lehetőséget kapnak arra, hogy saját visszajelzéseiket, véleményüket a város vezetői számára közvetlenül is közvetítsék, ezáltal jobban bevonódva érezhessék magukat a döntési folyamatokba. Ezekből a visszajelzésekből aztán a városvezetők fontos következtetéseket vonhatnak le, és az itt megosztott vélemények a későbbi központi kommunikáció alapjai lehetnek.

Az önkormányzati események kommunikációjának is fontos része lehet az okosváros alkalmazás, főleg, ha csak egy kisebb régiót érint a településen belül az adott esemény, akiket személyre szabottan, például lakcím szerint érdemes tájékoztatni. A vészhelyzetekről, közműproblémákról való azonnali tájékoztatás is ebbe a körbe tartozik, de a városi karácsonyi rendezvény népszerűsítésére is lehet használni az applikáció különböző funkcióit (Hírek, Események, push-üzenetek).

A helyi vállalkozások számára a városkártya által biztosított nagyobb láthatóság egyfajta ingyen reklámként funkcionál az applikációban. A városvezetők azzal, hogy ezt a megjelenést biztosítják, hitelesebben tudnak a helyi vállalkozók partnereként fellépni a kommunikációjukban.

A turistákkal is saját kommunikációs csatornát alakíthat ki a település az okosváros applikáció segítségével, kifejezetten nekik létrehozott információs menüponttal, a turisztikai látványosságok játékos bemutatásával, valamint kiterjesztett valóságot használó okospadok használatával - ezen funkciókat igény szerint építjük be a városi applikációba.

Egy kampány, például önkormányzati kampány során a felmerülő problémák gyors orvoslása, esetleg az önkormányzatot érintő valótlan állítások szinte azonnali cáfolata is hamarabb eljuthat a helyi választókhoz az alkalmazás segítségével, így az önkormányzati PR tevékenységének is hasznos kiegészítője lehet az okosváros applikáció.

A fentiek feltétele természetesen az, hogy a lakók ténylegesen letöltsék és használják is az applikációt. Ezért nyújtunk az applikáció mellé kiegészítő szolgáltatásként az applikáció használatát népszerűsítő bevezető kampányt az okosváros alkalmazást megrendelő önkormányzatok számára. Az aktív felhasználók számának növelésével az önkormányzatok egy újabb kommunikációs csatornán keresztül érhetik el célzottan a helyi lakókat a kifejezetten őket érintő és érdeklő témákban.